Recuperarea de date este procesul de colectare si manipulare a datelor de pe un mediu secundar de stocare deteriorat, cu erori sau corupt, ce nu pot fi accesate in mod normal. Deseori datele sunt salvate de pe medii de stocare cum ar fi unitati interne sau externe: hard disk , solid-state drive (SSD), unitate flash USB , casete de stocare, CD-uri, DVD-uri, RAID sau alte componente electronice. (sursa: wikipedia.com)
Prima data cand am auzit termenul de recuperare date, pe buna dreptate m-am gandit la recuperatorii de creante. Un fel de executori. Nu degeaba si google-ul mai mixeaza cautarile si returneaza rezultate legate de asta.
Revenind, am sa incerc in urmatoarele etape sa prezint o serie de informatii menite SA AJUTE in luarea celei mai bune decizii in ce priveste recuperarea datelor in cazul in care va veti confrunta cu o astfel de problema.
Ma vad obligat sa precizez, si voi preciza de fiecare data cand este cazul, faptul ca, RECOMANDAREA MEA este ca intotdeauna sa apelati la un centru specializat in recuperarea datelor, INDIFERENT DE PROBLEMA.
Orice incercare de recuperare a datelor folosind metode si tehnici necorespunzatoare, reduce invariabil si inevitabil sansele ulterioare de recuperare intr-un service specializat, ajungand pana la situatia in care datele NU MAI POT FI SALVATE.
Asadar, fara a folosi cuvinte mari, orice incercare veti face pe cont propriu necunoscand pe deplin tehnicile, o faceti pe riscul dumneavoastra, urmarile fiind de cele mai multe ori, ireversibile.
Abordari, echipamente si tehnologii folosite in recuperarea datelor dupa complexitate
I. Recuperarea datelor in cazul unei stergeri accidentale a unui fisier, folder, grup de foldere de pe pc sau laptop; situatie similara: stergerea accidentala de pe un memory card aflat unui aparat foto
Probabil una din putinele si cele mai simple metode pe care o puteti incerca personal, (va reamintesc riscul incercarii de recuperare a datelor pe cont propriu);
Pasi de urmat numai in cazul in care hard diskul sau memory cardul poate fi citit si accesat fara probleme:
1. Incercati pe cat posibil sa va opriti din ceea ce faceati (nu mai copiati, rescrieti, salvati sau nu mai faceti alte poze dupa caz);
2. Instalati un program free (sau cu licenta) special conceput pentru acest gen de caz: personal, recomand RECUVA sau GetDataBack, ambele softuri relativ simplu de instalat si manevrat.
Daca doriti sa recuperati fisierele sterse in prealabil si golite din Recycle Bin, nu instalati software-ul pe acelasi calculator pentru ca exista riscul sa suprascrieti fisierele sterse. Va trebui sa desfaceti HDD-ul si sa il conectati la un alt calculator care are Recuva instalat.
Pentru utilizatorii de Linux, recuperarea fisierelor de pe ext3 sau ext4 este putin mai dificila. TestDisk si PhotoRec sunt, probabil, cele mai bune softuri cu care puteti incerca acest lucri.
3. Daca oricare din softul de mai sus a esuat in incercarea de recuperare sau a recuperat doar partial, este cazul sa apelati la un service specializat in recuperarea datelor
II. Recuperarea datelor in cazul in care ati sters sau formatat accidental o partitie, un intreg HDD, un memory card aflat intr-un aparat foto sau conectat la un pc:
De asemenea, una din putinele situatii cand recuperarea se face relativ usor, plecand de la premisa ca aveti notiuni medii de utilizare a unui pc si urmati pasii de mai jos:
1. Evitati pe cat posibil sa reinstalati sistemul de operare, reformatati, copiati date noi, sau sa faceti poze noi. Practic, datele noi vor supra-scrie informatiile abia sterse sau formatate;
2. Daca hdd-ul sau memory cardul poate fi accesat dar nu mai aveti informatia pe care ati sters-o din greseala, conectati hdd-ul sau memory cardul la un alt pc dupa ce in prealabil ati instalat un soft specializat in astfel de situatii; EaseUS este doar unul dintre ele insa mare atentie cum il folositi. Ideal este ca hard-diskul supus procedurii de recuperare sa nu fie atasat unui alt pc care are instalat softul.
Ma voi opri aici cu sectiunea DoItYourself pentru ca dincolo de punctul in care hard diskul sau memory cardul (sau hard disk extern sau memory stick) nu poate fi accesat, intram in categoria DoNotDoThisAtHome si va recomand cu toata convingerea sa apelati la un service specializat in recuperarea de date.