Pentru a evita situatia nefericita a pierderii datelor de pe un HardDisk (fix sau portabil) voi incerca sa enumar cateva sfaturi ce stau la baza unei bune functionari a pc-ului dumneavoastra in general, si a hard-diskului, in particular.
Dispozitiv de stocare (definitie) = Dispozitiv ce permite inregistrarea (depozitarea) de informatii (date). Inregistrarea se poate face folosind practic orice forma de energie, de la cea musculara (tastare-scriere de mana), la vibratii acustice (inregistrare fonografica) si pana la energia electromagnetica, ce moduleaza o banda magnetica sau un disc optic. Un dispozitiv de stocare poate detine informatii simple, informatii de procesare (a procesa= a prelucra semnale), sau ambele.
Un dispozitiv care doar “detine” informatii este un suport de inregistrare.
Dispozitivele care prelucreaza informatii (echipamente de stocare a datelor) pot fie accesa un suport separat portabil de inregistrare, fie o componenta permanenta de stocare si de preluare a informatiilor. (sursa: DEX & wikipedia).
Dar ajunge cu vorbaria, haideti sa incercam sa enuntam principiile de functionare si (de ce nu?) de intretinere/ mentenanta a unui dispozitiv de stocare;
Vom incepe cu functionalitatea/ intretinerea hard-disk-urilor dar nu inainte de a specifica faptul ca un harddisk functioneaza pe principiul scrierii si citirii (accesarii) de informatie simultan (“in paralel”) sau pe rand. Nu stiu cat de important este sa mentionez intreg procesul de scriere si/sau citire a informatiei. Poate intr-un articol viitor, desi s-a mai scris despre asta si nu ne ajuta cu mare lucru aici. Cert este ca, atat scrierea cat si citirea informatiei se face prin procese mecanice si magnetice fapt care plaseaza hdd-ul, fata de restul componentelor dintr-un pc obisnuit, pe ultimul loc in ce priveste viteza de functionare.
Principii de functionare si intretinere a hard-diskurilor:
1. Hard-Diskurile contin componente mecanice foarte fine, ergo, un HDD este o componenta foarte sensibila socurilor mecanice sau de natura electrica. Functionalitatea HDD-urilor presupune accesarea unor suprafete pe care informatia este stocata magnetic (platane) cu ajutorul unor capete de citire foarte fine, controlate la randul lor prin intermediul unui circuit integrat aflat pe partea electrica a hdd-ului (“circuit board”). Orice soc de natura mecanica poate duce, daca nu la defectiuni ale capetelor de citire, la deteriorarea suprafetelor platanelor, sau in unele cazuri, la ambele. La fel, socuri de natura electrica (caderi de tensiune, fluctuatii, amperaj sau voltaj ridicat/redus) pot afecta un hard disk ducand la deteriorarea partii electrice (ce controleaza, asa cum am spus mai sus, functionalitatea fizica a capetelor de citire);
2. Hard-Diskurile au erori din fabricatie, asanumitele badsectoare; orice hard le are inca din etapa fabricarii, pentru ca fizic aceste badsectoare nu au putut fi inlaturate, tocmai prin natura componentelor sale extrem de fine.
3. Hard-Diskurile sunt “aproape” unice, desi categoric nu exista doua hard-diskuri identice; prin urmare nu incercati (cel putin la HDD-urile de noua generatie) inlocuirea ochiometrica a diferitelor componente. Am spus “aproape” doar de dragul de a nu crea un mit si de a nu absolutiza. HDD-urile sunt fabricate/asamblate in loturi, fiecare lot avand particularitati distincte (de regula, este vorba de versiunea de firmware care este unica pentru un lot fabricat in intervalul a cateva zile de exemplu);
4. Hard-Diskurile se incing. De aceea, trebuie sa acordati importanta dispunerii/pozitionarii in interiorul carcasei (cand aveti unul sau mai multe hdd-uri) dar si igienei; O ventilatie buna, o aspirare/ suflare periodica a prafului (chiar daca aveti carcasa inchisa, in ea se va acumula praf) precum si asigurarea unui spatiu minim intre ele atunci cand aveti mai multe HDD-uri conectate la aceeasi unitate, asigura o funtionare mai indelungata si fara surprize a HDD-ului si implicit a intregului PC;
5. Hard-Diskurile nu sunt inchise ermetic, asadar, printre altele, un HDD nu este “waterproof” (cel putin, nu hdd-urile obisnuite, intalnite in orice pc sau laptop), chiar are un orificiu special prin care intra aerul. De fapt, in interior, orice hdd are o configuratie care ii permite aerului sa circule pe un traseu prestabilit pentru a crea in interior o presiune sensibil egala cu cea de afara, presiune ce ajuta la mentinerea traectului capetelor de citire pe platane. Poate si de aceea, la altitudini mari, nu este recomandat sa folositi laptopul pentru ca riscati ca hdd-ul sa se deterioreze.
6. Hard-Diskurile se magnetizeaza si creeaza un camp magnetic de intensitate mica. Desi sunt incapsulate foarte bine (dar nu ermetic!) si ele insele contin magneti permanenti (dintr-un aliaj numit neodim =neodymium), de regula nu sunt afectate de alte Hard Diskuri sau de magneti/ magnetism; Asta insa nu exclude faptul ca e bine sa nu tineti hdd-urile IN FUNCTIUNE, aproape de hdd-uri defecte, telefoane mobile sau alte dispizitive electro-magnetice. E posibil ca nu hard-diskul, cat dispozitivele in cauza sa aiba de suferit.
7. Hard-Diskurile nu curenteaza desi asa cum am scris mai sus, se pot incinge si deci pot avea portiuni foarte fierbinti. Prin urmare, nu atingeti un HDD in functiune.
8. Hard-Diskurile au garantie dar, in majoritatea cazurilor, garantia hdd-ului nu acopera continutul; deci, sub nici o forma nu este garantata integritatea datelor ce se presupune ca le contin.
9. Hard-Diskurile pot fi parolate sau criptate, dar asta nu garanteaza securitatea absoluta atunci cand o terta persoana incearca accesarea informatiei de pe ele. In fapt, hard-diskurile criptate pot fi accesate cu softuri performante in vederea decriptarii.
10. Hard-Diskurile se pot depozita dar nu stocheaza informatia la nesfarsit.
11. si nu in ultimul rand…Hard-Diskurile se recicleaza. Sau se pot vinde ca si piese donatoare in service-uri specializate. Reciclarea HDD-urilor se face ca orice reciclare de componente electrice.